Skip to content
Skip to service links: contact, tools, help, the group
Skip to search
Skip to main navigation
Skip to sub navigation
Skip to Footer with links to masthead, print, email a friend and disclaimer
 

Доставка на литиеви батерии

Поради нарастващата важност относно безопасността на авиационната индустрия разпоредбите на Международната организация за гражданска авиация (ICAO)/Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) относно доставките на литиеви батерии стават по-строги и съответно авиокомпаниите трябва да прилагат по-стриктно тези разпоредби.

Безопасното транспортиране на такива стоки по въздух и пълното съответствие с разпоредбите на Международната организация за гражданска авиация (ICAO)/Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) е правно задължение на изпращача. Взимайки предвид този факт, Международната асоциация за въздушен транспорт е създала наръчник, които да помогне на изпращачите да разберат и спазват правилата.

Пратките, включващи литиеви батерии, които изискват маркировка или етикети за литиеви батерии, изискват оторизация на акаунта за превоз на опасни товари.

Литиево-металните батерии, опаковани в съответствие с Раздел II от инструкция за опаковане 968 (отделни литиево-метални батерии), не се допускат в мрежата с определен час на доставка – DHL Time Definite Network.

Литиево-йонните батерии, опаковани в съответствие с инструкция за опаковане 965, не се допускат на пътнически самолети, DHL Express предлага ограничена услуга.

Важно!

Литиеви батерии, за които се знае, или има съмнение, че са дефектни или повредени, представляват сериозен риск за сигурността на служителите и имуществото, и не се допуска превозването им в самолет при никакви обстоятелства.
Ако се знае или има съмнение, че дефектна или повредена литиева батерия се съдържа в преносим компютър, мобилен телефон или друго устройство, то батерията трябва да бъде премахната, за да може DHL да приеме пратката за превоз.
Съгласно решение на Международната асоциация по въздушен транспорт/ Международната организация за гражданска авиация да забрани транспортирането на пакетирани самостоятелно литиево-метални батерии на пътническите самолети от януари 2015, DHL Express също няма да приема тези батерии в мрежата си. Регулацията се отнася за самостоятелно патекирани литиево-метални батерии от Section II, PI-968, докато литиево-метални батерии, пакетирани с устройството (PI-969) или съдържащи се в устройството (PI-970), ще бъдат приемани за траспортиране, както досега. Няма промяна в регулациите за литиево-йонни батерии.