Skip to content
Skip to service links: contact, tools, help, the group
Skip to search
Skip to main navigation
Skip to sub navigation
Skip to Footer with links to masthead, print, email a friend and disclaimer
 

Изпращане на пратки, състоящи се от или съдържащи литиеви батерии

Считано от 1 април 2016 г., Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) въведе по-строги регулации за транспортирането на литиеви батерии, които са опаковани и изпратени самостоятелно (UN3480/PI 965).
Нови правила влизат в сила за голямо разнообразие от елетронни устройства, захранвани с литиеви батерии, независимо дали те са презаредими (литиево-йонни) или непрезаредими (литиево-метални). Правилата се прилагат когато:
  • Литиевите батерии са пакетирани и изпратени самостоятелно. Пример: Батерии/Външна батерия
  • Литиевите батерии са пакетирани отделно, но са изпратени в същата кутия заедно с устройството. Например, мобилен телефон със сменяема литиева батерия
  • Литиевите батерии се съдържат или са инсталирани в устройството и следователно се изпращат в същата кутия. Например, таблет с вградена литиева батерия, която не може да бъде извадена или заменена от потребителя
Поради увеличаващия се брой опасения, свързани с безопасността на авиационната индустрия, правилата на Международната асоциация за въздушен транспорт за изпращане на литиеви батерии са вече по-стриктни, следователно самолетните компании трябва да ги прилагат по-строго.
Моля отбележете, че безопасното транспортиране на такива устройства по въздух и пълното спазване на правилата на Международната асоциация за въздушен транспорт е правно задължение на Изпращача. Взимайки предвид този факт, Международната асоциация за въздушен транспорт е създала наръчник, които да помогне на изпращачите да разберат и спазват правилата.

В допълнение, всеки човек, компания или субект, идентифициран като Изпращач на товарителницата на DHL Express, е правно отговорен за стопроцентовото спазване на ревизираните правила на Международната асоциация за въздушен транспорт. Тази отговорност се запазва, дори ако пратката, съдържаща литиеви батерии не принадлежи фактически на, или е създадена от човека, компанията или субекта, посочен на товарителницата.
За да се избегнат всякакви нежелани последици, моля предупреждавайте DHL Express всеки път, когато възнамерявате да изпращате пратки, съдържащи литиеви батерии. Нашият екип от експерти с удоволствие ще Ви поясни последните правила за опасни стоки на Международната асоциация за въздушен транспорт.

За PI-967 и PI-970 има изискване пратката да се състои от максимум 2 опаковки (всяка, от която да съдържа максимум 4 клетки или 2 батерии, пакетирани в устройството).

Ако пратката се състои от повече от 2 опаковки, се прилагат поставянето на етикет за литиева батерия (и други свързани с това изисквания).

Ограничението от 2 опаковки на пратка влиза в сила от 1 януари 2017, тъй като за регулациите се предвижда 12 месечен преходен период. Препоръчително е то да започне да се прилага възможно най-скоро.

Съгласно промените на Международната асоциация за въздушен транспорт/ Международната организация за гражданска авиация в сила от 1 април 2016, е забранено превозването на пътнически самолет на PI-965. Затова ние предлагаме ограничена услуга за определени дестинации. Изпращането на батерии от Раздел II PI-965 изисква предварително одобрен клиентски код. За допълнителна информация, моля, свържете се с DHL. Литиево-йонни батерии, пакетирани с устройството (PI-966) или съдържащи се в устройството (PI-967) се приемат за транспортиране.

Важно!

Литиеви батерии, за които се знае, или има съмнение, че са дефектни или повредени, представляват сериозен риск за сигурността на служителите и имуществото, и не се допуска превозването им в самолет при никакви обстоятелства.
Ако се знае или има съмнение, че дефектна или повредена литиева батерия се съдържа в преносим компютър, мобилен телефон или друго устройство, то батерията трябва да бъде премахната, за да може DHL да приеме пратката за превоз.
Съгласно решение на Международната асоциация по въздушен транспорт/ Международната организация за гражданска авиация да забрани транспортирането на пакетирани самостоятелно литиево-метални батерии на пътническите самолети от януари 2015, DHL Express също няма да приема тези батерии в мрежата си. Регулацията се отнася за самостоятелно патекирани литиево-метални батерии от Section II, PI-968, докато литиево-метални батерии, пакетирани с устройството (PI-969) или съдържащи се в устройството (PI-970), ще бъдат приемани за траспортиране, както досега. Няма промяна в регулациите за литиево-йонни батерии.